Yakın çevresinde yetiştirilen bir meyve veya sebze örneği üzerinden konu açıklanır.
Ders Planı:
Öğretmen derse girer. Öğrencilerine hangi meyveleri ve sebzeleri bildiklerini sorar. Öğrenciler cevap verdikten sonra çevrelerinde hangi meyveleri gördüklerini sorar. Daha sonra bulunmayan meyvelerin ve sebzelerin neden olmadığını sorar ve yetişme koşullarına (mevsim değişikliği vs,) değinir.
Öğrenciler fikirlerini söyledikten sonra öğretmen yetişme koşullarını tahta üzerinde maddeler halinde sıralar. Hangi meyve-sebzenin hangi koşullarda yetişeceğini öğrencilerine açıklar. Daha sonra tahtanın bir köşesine yetişme koşullarını yazar ve öğrencilerine meyve-sebze isimlerini dağıtır. Öğrenciler ellerinde yazan meyve-sebzeyi uygun olarak yetişme koşullarının üzerine yapıştırır.
Öğretmen daha sonra kağıtlardan yaptığı meyveleri ve sebzeleri öğrencilerine dağıtır. Tahta üzerine meyve ağacı maketini yapıştırır. Her bir öğrencinin meyve maketlerinin üstüne yetişme koşullarını yazmasını ister. Öğrenciler yazdıkları koşulları tahtaya kalkıp okur ve arkadaşlarının fikirlerini alır. Eğer alınan cümle uygunsa meyve ağacına yapıştırır. Her bir öğrenci etkinliği bu şekilde devam ettirir.
Son olarak değerlendirme kağıdı dağıtır ve dersini bitirir.