a. Elektrik kaynakları olarak şehir elektriği, akü, pil, batarya vb. üzerinde durulur.
b. Pillerde kutup kavramına girilmez.
Ders Planı:
Öğretmen derse girer. Önceki derste işledikleri elektrikli araç-gereçlerle ilgili ön bilgilerini hatırlatır. Daha sonra öğrencilere bunların sıralanacağını söyler ve kaynakları tahta üzerinde sınıflandırır. Kaynakları sırasıyla tanıtır ve hangi alanlarda kullanıldığını sorar. Daha sonra tahtaya karışık halde görseller yapıştırır ve kaynakların kullanım alanına göre eşleştirme yapmalarını ister. Sonra öğrencilere karışık olarak kaynakları verir. Her bir öğrenci o kaynağa örnekler yazar ve sınıf arkadaşlarına sunar. Son olarak değerlendirme kağıdını dağıtır ve dersi bitirir.
Ek Etkinlikler:
Elektrik Kaynaklarını Tanıyalım
Elektrikli araçları, farklı elektrik enerjisi kaynaklarına ihtiyaç duyarız. “Kol saati ile odayı aydınlatan ampulün elektrik enerjisi kaynağı aynı mıdır? Araba farlarının ve klimasının çalışması için gerekli olan elektrik enerjisi hangi kaynaktan sağlanmaktadır?” sorusu sorularak bu konuda cevapları istenir. Öğrenciler, çevrelerinde farklı elektrik kaynakları ile çalışan araçları gözlemleyerek, bunları elektrik kaynaklarına (pil, akü, şehir cereyanı vb.) göre sınıflandırırlar.
Resimleri Eşleştiriyorum:
El feneri, bulaşık makinesi fırın, araba motoru, cep telefonu gibi değişik elektrik araç resimleri ile şehir elektriği, akü, pil, batarya resimleri eşleştirilir.
3. Sınıf Elektrik Kaynakları Etkinliği 1: