Öğretmen ilk derse girdiğinde çocuklara dikkat çekmek amacıyla motif nedir? Sorusunu sorarak beyin fırtınası tekniği kullanarak herkesin fikrini alır. Daha sonra motifin tanımı yapılarak ilk önce yakından uzağa ilkesi kullanılarak cevaplardan çocuklardan örnekler istenir.
Öğretmen verilen hareketle öğrencilere ilk önce Rize’ de olan Rize bezlerinin resmini göstererek neden bu motifleri kullanmışlar diye motifler üzerinde konuşulur. Yine Rize de daha çok kullanılan ahşap evlerin üzerindeki motifler üzerinde konuşulur. Daha sonra yerel kültüre ait olan halı üzerindeki kartal, insan motifleri, kuş, çiçek desenlerinin neden kullanıldığı hakkında bilgi verilir. Yine lale motifi, Erzurum Çifte Minareli Medresesi , İstanbul Sultan Ahmet caminin içindeki motifler gösterilerek üzerinde konuşulur.
Daha sonra yerel kültüre ait Hayat ağacı ve çini motifleri gösterilir. Hayat ağacının köklerinin geçmişi, gövde kısmı şimdiki zamanı, dalları ise gelecek zamanı anlamlarına geldiği konulur ve sorular sorularak gerekli dönütler verilir.
Süreç sonunda ise öğrencilerden gösterilen motiflerden hareketle köpük tabaklar üzerine kendi motiflerini oluşturulmaları istenir yapılan motifler üzerinde öğrencilerle birlikte ne yaptıkları üzerinde konuşulur.