1. Oyun: Güvenlik: Öğrenciler dört gruba ayrılırlar. Gruplar belirlenen duvardan üç metre uzaklıkta derin kolda (arka arkaya) sıraya girerler. Duvarlara her sıranın önüne gelecek şekilde kâğıt, karton asılır. Her gruba bir kalem verilir. Öğretmenin komutuyla her gruptan bir öğrenci sırayla güvenlikle ilgili bir madde yazar ve grubuna döner. Süre bittiğinde en fazla madde yazan grubun güvenlik maddeleri okunur.
Paralimpik Oyunlar
2. Oyun: Engelli Ekipmanları: Öğrencilere, çevresel meydan okumaların üstesinden gelmek için çeşitli engelleri bulunan kişiler için uyarlanmış ekipmanları kullanmak suretiyle artan bağımsızlığın kişisel deneyimini kazandırmak amaçlanmıştır. Öğrencilere günlük yaşamlarını kolaylaştırmak için kullandıkları ekipmanları olup olmadığı sorulur. Gözlük, koltuk değneği, tekerlekli sandalye, işitme cihazı gibi ekipmanlar hatırlatılır ve bu ekipmanların kimler tarafından ve nasıl kullanıldığı sorulur. Öğretmenin ekipmanı tarifiyle oyun başlar. Öğretmen, her bir ekipmanın düzgün şekilde nasıl kullanıldığını tanıtmak ve göstermek için bir gönüllü rica eder. Herhangi bir ekipman kullanan kişinin yardım talebi olmadan, kişiye veya ekipmana müdahale edilmemelidir. “Yardım edebilir miyim?” sorusundan sonra, yardım kabul edilmişse nasıl yardım edilebileceği sorulmalıdır.
3. Oyun: Tekerlekli Sandalye: Öğretmen tekerlekli sandalyenin güvenli bir şekilde kullanımı ile ilgili bilgi vermelidir. Oturmadan önce yapılması gerekenler, otururken kullanma ve sandalyeden kalkış sırasında uyulması gereken kurallar anlatılmalıdır.
4. Oyun: Sandalye kullanımı: Bütün öğrenciler sandalyenin etrafına daire olurlar. Öğretmen sandalyenin kullanımı hakkında bilgi verir. Tekerlekli sandalyenin öğrencinin boyuna uygun olup olmadığı kontrol edilmelidir. Ayrıca sandalyenin bütün parçalarının sağlam olduğundan emin olunmalıdır. Sandalyeye oturmadan önce sandalyenin frenleri kapalı, ayak basma yeri açık olmalıdır. Daha sonra öğrenci sandalyeye oturur ve basamakları açarak ayaklarını koyar. Frenleri açar. Sandalyeyi hareket ettirmek için tekerlerde bulunan metal bölüm kullanılmalıdır. Eller veya parmakların tekerleğin lastiğine veya tellerine değmemesine özen gösterilmelidir. Gidilecek yöne doğru tekerlekler ileri veya geri çevrilerek hareket ettirilmelidir. Öğrenciler birbirlerinin sandalyesini itme eğilimlerine karşı uyarılmalıdırlar. Sandalyeden kalkarken önce frenler kapatılmalı, daha sonra ayaklar kaldırılmalı ve inilmelidir.
5. Oyun: Göz Bandı: Göz bandını karanlıktan korkmayan öğrenciler kullanmalıdır. Göz bandı takan öğrenci elleriyle ve ayaklarıyla bulunduğu mekânı anlayarak hareket etmelidir. Bunun için bir değnek kullanabilir. Göz bandı takan öğrenci öğretmen eşliğinde de hareket edebilir. Bunun için gözü bantlı olan öğrenci öğretmenin koluna girer. Hareket sırasında öğretmen, göz bandı takan öğrencinin önünde hafifçe yürür. Kolunu indirip kaldırarak veya vücuduna yakınlaştırıp uzaklaştırarak öğrenciyi yönlendirebilir. Yönlendirme için sesli yönergeler de kullanılabilir. Koltuk değneği, gözlük ve diğer ekipmanları kullanan kişilerin dikkat etmesi gereken kurallar anlatılır.
7. Oyun: Engelli Yaşamda Güvenli Alanlar: Öğrencilere engellilerin günlük yaşamda hangi sorunlarla karşılaştığı sorulur. Evde, okulda, hastanede ve sosyal alanlarda daha güvenli yaşam alanları oluşturabilmek için engellilerin ve engeli olmayanların yapabilecekleri sorulur.
Kaynak: Oyun Oynuyorum Derleme Kitapçığı, MEB, 2019